JULY HALUZOVÁ - GOLDEN STORIES


July je originálna , invenčná maliarka, ktorá sa vymyká z masy mladých umelcov utápajúcich sa v depresívnych a sebadeštruktívných pózach. V desivých, šokujúcich a často až zvrátených víziach.
Podobne ako mnohým z celého Slovenska sa dostala do nášho hľadáčika a do povedomia realizáciou veľkoformátového diela vo foajé hotela Kempinski na Štrbskom plese.
Odvtedy prešla náročnú životnú aj umeleckú cestu. Jemná, precízna drobnokresba a maľba doplnená abstrakciou a zlátením prinášajú nezvyčajný vizuálny zážitok. Cyklus malieb Golden stories bol predstavený počas Vianoc  vo Viedenskej galérií a ďalšie diela putovali na výstavu do Poľska a tak je plne v autorkinej licencii ako ich pomenuje. To je odpoveď na otázku, prečo anglický názov.
Zdanlivá hravosť a bezstarostnosť, kombinácia zátišia a figúr v  autentickom, ľahko rozoznateľnom, čitateľnom rukopise.  Zlatá je v umení symbolom večnosti a nesmrteľnosti. Zlatá je ikonická farba – evokuje Zlaté časy, éru radosti, smiechu, zábavy a ženskej krásy. Opojenie zlatom a ornamentom je v histórii umenia dobre známe.  V európskom kontexte najstaršie zlaté pozadie nájdeme v ranno kresťanských byzantských mozaikách zo 4. Storočia. Okolo r.1000 v knižných maľbách – iluminácii, neskôr v pravoslávnych ikonách. Barok sa doslova utápal v zlate. Secesia sa stala známou a slávnou  vďaka Klimtovým obrazom. Stačí si pripomenúť diela plné pozlátených dekoratívnych prvkov. Prípadne si predstaviť čínsku maľbu, kde zlatá farba zohráva zásadnú úlohu v symbolike šťastia a zdravia.
Júlia však symbolicky namaľovala celé pozadie, alebo prevažnú časť obrazu monochromatickou zlatou farbou, ktorá znamenite sekunduje divokej farebnej spleti. Vytvára protipól pokoja k vášnivej maliarskej palete. Graciózne maľuje miniatúrne figúry ženských či detských postáv. Pripomínajú takmer komixové postavičky... Štylizované zátišia kvetov ako výbušná zmes dobývajú plátno  divokou krásou  v zázračnej premene na prúd  striekajúcej  farby. Zaváňajú absurdnosťou a surealistickou krásou.
Neobvykle osviežujúco pôsobí u Júlie jemný humor a nadsázka. Komorné, nevtieravé, originálne inteligentným a milým spôsobom. Ponúka nám niečo radostné a nevtieravo veselé a zábavné. Zvyčajne tvorí vo väčších cykloch. Farebná spŕška, záplava kvetov, rozkvitnutá lúka plná dynamických škvŕn diváka  pohltí  impresionistickým predstavením . Na jej plátnach sa ustavične niečo deje, žijú si svojím bujným , škvrnitým, fantastickým životom. Obľúbenou technikou je akryl na plátne.  Kvety maľované sťaby akvarelom sa rozplývajú, ladne vlnia a menia na morské potvory , krásavice, nedotklivé medúzy a neznáme prírodné svety.  Filigránsky sa vyhrá s jemnými ženskými postavičkami.
Júlia skrotila veľkoformátové pestrofarebné lúky do malých foriem. Vytvára z nich ornamenty, pozadie v nových cykloch a žánrovo sa tak posúva ďalej.  Našla očarenie v malých miniatúrach, hravých a veselých scénach, ktoré by sa uplatnili aj v humoristických časopisoch. Samotné názvy sú vtipné. Veľká kvetinová je narážka na Veľkú Pardubickú, Plane with the plan , malé lietadlo nám odhrňa  obrovskú oponu nad pestrofarebnou lúkou alebo nad scénou nášho života, Šťastné či veselé veľryby plávajú v rozbúrených vlnách.
Obrazy Júlie Haluzovej sú z toho istého rodu ako sama autorka. Milé, usmievavé s potmehúdskou a šibalskou iskrou. Humor, ktorý je nielen vizuálny, ale aj slovný charakterizuje spájanie vecí a predmetov v novom kontexte. Konzerva od sardiniek sa premení na vázu a sardinky bezmocne ležiace na stole nezachráni ani papierová lodička. Motív hodný Reneho Margrita či iného čistokrvného surrealistu. Zdá sa mi, že táto mierne absurdná až surrealistická podoba Júlii veľmi sedí. Po cykloch venujúcich sa flóre, kvietkom a kvetom vo všetkých podobách a podobenstvách objavuje nové územia maľby - plné príbehov, osudov.
Posúva sa k  maliarskej výpovedi so silnejším posolstvom, s jemným štuchnutím do našich zaužívaných a ustálených predstáv. Nedá sa inak, len konštatovať, že so zvedavosťou a radosťou budem čakať na ďalšie smerovanie, nové experimenty, ktoré nám July pripraví.

A zvolať vitajte v Zlatých čas-och !

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu